JellyPages.com

^iklan^

Monday, June 27, 2011

~rezeki kamu, dik!~

Assalamualaikum..

Semalam hari Ahad korang pegi jenjalan mane??
Best tak weekend korang??hi3
I kan sempat pegi Kem Bumi Jati, Jln Kebun.
Korang penah dengar tak name tempat tu ?
Ke penah pegi?

I memang first time sampai kat situ petang semalam.
Hantar adik I yang ade kursus/kelas persediaan Bahasa Arab.
Omakaiii..punye jauh kan die g class bahasa arab kan?
Dalam kampung lak tu.Dalam setengah jam gak kot if nak pegi Shah Alam tu.
Memang klu tak betul² tengok signboard kat highway tu I rase ade yang terlajak ke Klang kot.
Tapi die kat situ sebulan je.
Makan semua da diberi cukup² oleh management yang die join tu.
Makanan lain pun I tengok 1 plastik beg besar tu die import dr Trg.hu3
Tak taula ape yang dibawaknyer tu.
Mak I cakap mcm nak duk setahun jek kat situ.hi3
Tapi takpe, if ade pape yang die nak, kakak die ni volunteer jek nak g sane.:D

Actually kursus yang adik I join ni dianjurkan oleh Global Medic Network Sdn. Bhd.
Tahun² sebelumnye dorang just buat kat UKM Bangi jek!
Tapi tahun ni dorang buat kat kem yang slalu kursus BTN pon buat kat sane.
Cam terpencil sikitla tapi overall tempat die I tengok mcm ok jela.
Takdela kekok sangat nak duduk sebulan kat situ.
Reason?Kalau buat kat UKM, student bebas keluar masuk and on weekend kadang² dorang xleh wat class sebab student ramai lik kg.
So, jalan penyelesaiannya?Kenela adik I berkampung kat Jalan Kebun, Seksyen 30 tu selama sebulan.:))

Ok.a little bit explanation about my sis's study.
Dia wajib pegi kursus/kelas persediaan ni sebab insyaAllah on 21/22 September 2011, she will fly to Mansoura University, Egypt.
Before dis, my sis ni kat UIA Kuantan.
Kat situ dia amik nursing.
Tapi sebab minat die yang mendalam dalam bidang medic & kat UIA die tak dapat tempat, so ade beberapa orang senior yang suggestkan die try dgn Global Medic ni.
So, alhamdulillah, memang ada rezeki die.

Adik I ni da ade basic Bahasa Arab time kat UIA tu.So, die retila jugak sikit² cakap orang Arab nih.
Tapi kat kursus ni dorang ajar jugak bahasa Arab pasar katenye.
Even pembelajaran dalam Bahasa Inggeris tapi dlm kehidupan seharian (mase nak sopin or ape² jela and also mase praktikal nanti), mesti kene gune Bahasa Arab jugak.Bahasa Arab pasar especially.
Bahasa pasar ni lebih kurang maksud dengan loghat/slang di sesuatu tempat.
I amik contoh kat Melesia ni, kalo kite g Kedah ofkos dorang pon ckp dgn kite slang Kedah kan?Takdenye dorang nak tukar cakap orang KL plaks..:))
Sebab tu budak² yang nak pegi ni kene tau jugak loghat orang sane cakap.
Yang kite dak² degree duk amik kat mane² universiti as a third language tu bahasa Arab kire bahasa formal.bahasa buku.
Erm..itula yang I dengar pada sesi taklimat kepada penjaga semalam.(bukan suke² ati reka taw!)

Kat kursus/kelas persediaan ni, dorang bukan diajar bertutur dalam bahasa Arab jek tapi macam² aktiviti yang turut diadakan seperti kelas pertahanan diri, pembentukan group study semasa di Mesir nanti & mencari roomate sewaktu tinggal di Mesir nanti.
Ok.da takde pape lagi kot nak citer pasal die.Lagipun, bos baru bg keje nih!
If ade, t I sambung lagi.

Babai..:))

p/s:wishlist thn dpn kene tulih besar² WAJIB kumpul duit sebab mak nak buat family trip ke Egypt on 2012.:))

13 comments:

syud@_ramli said...

eh? adik akak tu sape ye? coz saya studen nursing uia jgak? heheeeeee...

nuRuL said...

UIA gambang ke?

die baru abes first year kalu tak silap akak.

ramai gak kan bebeudak kat UIA tu,kenal ke?:))

syud@_ramli said...

uia gambang? kat gambang ada uia ke? hahaha..saya uia kuantan.. heeeeee... baru abis pez year jgak..

nuRuL said...

ha..btulla tu..kt indera mahkota kan?

noor nazihah.kenal?

syud@_ramli said...

hah? yeke? nazihah nak g mesir? dia xd cakap pape pon.. eeee..nak kene noor ni! aisyhhh! alaaaaaa... sedihnye!! ilang sorg best studen..

nuRuL said...

noor nazihah ma'az.kalu ye,btlla die adik akak.:)

xramai kot yang tau die kuar tu.

syuda ni classmate die ke?

syud@_ramli said...

aah! betul la tu.. yupe2.. kitog sekelas n satu bilik air! hahahahaa.. o yeke.. so skrg ni dia kat kem tu la eh.. nnti2 la say kol die.. sob2..

nuRuL said...

he3..

pandai die pegi diam² eh.

skrg ngah cuT kan?

msti die tkejut ble syuda tanye die.

syud@_ramli said...

aah.. tu la.. pandai betul.. senyap2.. isyh! heeee..
tapew2.. nanti syuda ckp dia dtg dlm mimpi bgtau.. ngeh22..

nuRuL said...

hi3..

die pn tatau akak die ni ade blog & wat citer psl
die.

kih3..:))

syud@_ramli said...

yeke?? hahahhaaa.. santeeekkk...

III bDkNaKaL III said...

beb, aku penah g kem tuh for BTN..jauh siottttt!!!!

nuRuL said...

beb!mule² nak g tu rase cam jauh gakla.

Sebab kite xfamiliar sangat dgn jln tuh.

Tapi aku ikt jln usj tu so cam dkt ckitla kan.

Balik amik shah alam,jauh sikitla rasenye.:))

Dr highway nak ke exit Jln Kebun takla jauh sangat tapi nak masuk ke dalam tu punyela teruk jgk jalan die.hu3