JellyPages.com

^iklan^

Saturday, June 25, 2011

~bahaya sarapan!~

Assalamualaikum..

Selamat hari Sabtu yer..
Selamat berhujung minggu..
Have a gud one yea!!:D

Awal2 pagi ni I namo lar cakap pepanjang..
Cume nak tinggalkan pesanan kat korang jela..
Tu pun for those yang sudi membace sampai abesla eh!hi3

Korang breakfast ape ea pagi ni?
Masak ke?Ke main oder je?he3
Arini I bangun je tido tetibe lak rase nk mkn roti canai..
Sbb dah lame rasenye tak makan, so harusla eksen2 cam ngidam ckit..kih3
Tapinyerrrr...bile I terbace 1 statement (korang tgk bawah lagi tau!)..terus terbantut niat nak makan roti canai..hu3..(kesian perut y ngidam..:'()


Ni haa...I cilok dari emel kawan I hantar..
Bacela eh sampai abes..:D



BAHAYA ROTI CANAI

Seorang sahabat saya yang mengambil kursus Sport Science dari UPM memberitahu sekiranya kita mula bekerja pada umur 20 tahun dan makan sebiji roti canai setiap hari, kita mungkin tidak akan hidup sehingga umur 55 tahun. Kenapa?

Sebiji roti canai mengandungi kalori sama dengan 5 KM berjogging. Maknanya sekiranya kita jogging sejauh 5 km, lepas tu kita sapu sebiji roti canai serupalah kita tak jogging langsung.Dah tu kadang-kadang sapu sampai 2 biji dan langsung tak jogging. Selain dari itu, terdapat byk sgt minyak dlm roti canai. Nak uli tepung, ltk minyak, nak canai, ltk minyak,nak goreng pon ltk minyak jgk. Dah tu, minyak tukang roti pun masuk sekali (peluh dia).

Bila kita exercise, kita berpeluh. Penyakit keluar bersama peluh, sebab tu kita sihat bila berpeluh. Sekarang, kita makan tukang roti canai punya penyakit pulak. Lagi satu, jangan makan roti canai yang tukang buatnya pakai cincin sebelah kiri. Faham-faham ajelah. Sebagai alternatif, makanlah capati. Makan 8-10 keping capati sehari pun xde halla, anda akan menjadi sihat dan kuat.

BAHAYA NASI LEMAK

Nasi lemak pulak kandungan santannya tinggi. So cholesterolnya tinggi.Prof. Ungku Aziz ditanya apakah rahsia beliau sihat physical & minda pada umur 85. Dia cakap, dia tak makan atau jarang sekali makan nasi lemak seperti kebanyakan orang Melayu.

SUMMARY
As many of us are approaching 30 yrs old with some are already in 30s, we should be kind and gentle to our body. The least that we could do is to be moderate in everything we do and watch out on our food intake. Eat healthy food.

Sekian..
Babai...:))

3 comments:

si cantik sally said...

hehe ye ke ni..kalau catu amik bijirin sarapan je le da la suke nasi lemak lame2 belemak cmne x gmok..

nuRuL said...

he3..yela kot.fakta la tuh.:))

aiseyyy..kalo mkn bijirin je pg2 cam xkenyangla plk..tu suke mkn nasi lemak je pagi2..hi3..

nway,tenkiu sudi singgah..:))

GaRy™ said...

oh no~.. nasi lemak... feveret gary... huuu...huuu...
gary follow cne yer~.. jom vote blog gary dalam pertandingan blg kreatif~....